Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigation

U bent hier: Home / Nieuws VWI / Scotland verplicht sprinklers in alle Social Housing

Scotland verplicht sprinklers in alle Social Housing

Het Scottish parlement heeft op 20 juni 2018 aangekondigd dat alle nieuwe sociale woningbouw in Schotland voorzien moeten worden metsprinklers. Het wetsvoorstel is ingebracht door David Stewart, Member of the Scottish Parliament. In Schotland moeste alle care homes al voorzien worden van sprinklers. De wet gaat nu ook de verplichting instellen voor bestaande ‘care homes’ en ‘houses of multiple occupation’

Nederland brandveiliger
In Nederland zorgen branden in onze woonomgeving voor de meeste slachtoffers. Daarbij is het zorgwekkend dat het aantal gevallen met dodelijke afloop niet structureel afneemt. De meeste slachtoffers (47%) zijn 60 jaar of ouder, hoewel die groep ‘maar’ 22% van de Nederlandse populatie uitmaakt. De meeste getroffenen zijn beperkt zelfredzaam. Liefst 73% van de slachtoffers is al overleden voordat de brandweer ter plaatse is. Het voorgaande is des te schrijnender als men zou weten dat de brandveiligheid van woningen sterk te verbeteren is.

Een sprinklerinstallatie maakt veilig vluchten mogelijk
De VWI is van mening dat de woningsprinklerinstallatie hét middel is om de brandveiligheid significant te verhogen. Het is volgens haar een effectief middel vooral omdat een sprinkler alleen bij een werkelijke brand automatisch start met blussen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal dodelijke slachtoffers met minimaal 82%, het aantal gewonden met minimaal 60% en de materiële schade met minimaal 50% afneemt.

VWI pleit voor het verplichten van sprinklerinstallaties in woningen van de kwetsbaren in onze samenleving. Juist door die risicogroep valt er vaak zelf niets te kiezen. Deze aanbeveling klemt des te meer nu de sterke tendens is, dat de risicogroep zich snel uitbreidt. Ouderen blijven immers, vaak gedwongen door overheidsbeleid, langer zelfstandig wonen.

Nederland brandveiliger
Onze wet en regelgeving is beperkt tot vluchtveiligheid.  Met een sprinklerinstallatie 24 uur per dag je eigen brandweer in huis:

• Sprinkler geven brand geen kans
• Sprinklers maken veilig vluchten mogelijk
• Sprinklers starten direct met blussen zodat de brand zich beperkt
• Sprinklers blussen de meeste gevallen automatisch
• Sprinklers zijn duurzaam
• Sprinklers reageren op brand niet op rook
• Sprinklers zijn zeer betrouwbaar.

Voor meer informatie brandveiligwonen.org stuur een mail naar

Bron: Lees hier de aankondiging: https://news.gov.scot/news/new-social-housing-safety

Document acties