Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigation

U bent hier: Home / Woningsprinklers / Succesvolle start woningsprinklerprojecten

Succesvolle start woningsprinklerprojecten

Om een woningsprinklerinstallaties (WSI) succesvol te ontwerpen, realiseren en onderhouden adviseert de VWI om tijdens de initiatiefase (praktische) uitgangspunten van het ontwerp vast te leggen in een Programma van Eisen. Naast de omschrijving van het object en de toe te passen ontwerpnorm dienen de volgende zaken opgenomen te zijn:

1 Doel
Het doel (of doelen) van de installatie dienen expliciet te worden gemaakt, zodat alle betrokkenen weten waarvoor de installatie aangelegd wordt. Voorbeelden kunnen zijn: het verhogen van het veiligheidsniveau van de bewoner, compensatie van de 2e vluchtweg, ondersteuning van de BHV-organisatie, compensatie van een langere rijtijd of bereikbaarheid van de brandweer en verlengen van de vluchttijd. 

2 Eisen aan installateur
Stel eisen aan de installateur. Er wordt in opdracht van de Commissie van Belanghebbenden Brand gewerkt aan een certificeringsregeling voor woningsprinklerinstallateurs. Laat naar dat Kwaliteitsmanagement systeem verwijzen, maak gebruik van de VWI-Brancheregeling of kies voor een gecertificeerd sprinklerinstallateur.

3 Onderhoud, inspectie en beheer
Het doel en de uitvoering van de installatie bepalen voor een groot deel, op welke wijze onderhoud en beheer dienen plaats te vinden, maar ook of inspectie wel toegevoegde waarde heeft. 

Wanneer een pomp en watertank voorkomen worden blijft het onderhoud beperkt. Als de gebouweigenaar duidelijke afspraken maakt met de gebruiker heeft dat invloed op de betrouwbaarheid van de installatie.

Ontwerp

De uitvoering van de WSI heeft invloed op de onderhouds- en beheerskosten, capaciteit van de drinkwateraansluiting en de betrouwbaarheid. Ons advies is de keuzes vast te leggen in het Programma van Eisen. De keuzes zijn in grote lijnen: 

Watervoorziening:
De watervoorziening kan een eigen watervoorraad met pomp betreffen, maar ook een directe waterleidingaansluiting met of zonder drukverhogingspomp.
De directe drinkwateraansluiting zonder pomp is verreweg de meest betrouwbare watervoorziening omdat deze nagenoeg 100% beschikbaar is. Wanneer er geen pomp aanwezig is hoeft deze ook niet te worden onderhouden en getest. Ook capaciteitstesten kunnen achterwege blijven. Nadeel van de directe aansluiting is dat een standaardaansluiting van 1.000 liter per uur niet voldoende water levert.  Een aansluiting van minimaal 5.000 tot 6.000 liter per uur is benodigd om de WSI te voorzien van water. De waterleidingsbedrijven brengen hiervoor echter een hoog vastrechttarief in rekening. Wanneer er sprake is van geclusterde woningen of appartementen is het delen van een aansluiting een economisch interessante optie. 

a. Sprinklerkoppen:
Er zijn veel verschillende sprinklerkoppen beschikbaar, werkend bij verschillende drukken en bijhorend sproeivlak. Het voordeel van sprinklerkoppen met een groot sproeioppervlak is dat er weinig koppen nodig zijn. Nadeel is dat deze meer druk en water vragen, waardoor ze niet direct (zonder pomp) op een drinkwateraansluiting uitsluiten omdat meer watercapaciteit nodig is. De ontwerper van de sprinklerinstallateur kan prima uitrekenen wat de optimale situatie is en dus rekening houden met de maximaal benodigde capaciteit. 

b. Gesloten of stromend:
Een WSI kan gesloten (dood einde) of stromend worden aangelegd. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de testcyclus maar ook voor de verrekening van het waterverbruik. 
Een gesloten systeem is vergelijkbaar met een normale sprinklerinstallatie. Het water staat, behalve wanneer er getest wordt stil. Beveiligingen zorgen ervoor dat er geen gevaar is voor vervuiling van het drinkwaternet. Met een stromende aansluiting wordt aan het einde van de sprinklerleiding een ‘verbruiker’ zoals een toilet aangesloten. Iedere spoeling is dan tegelijk een test. 
Voordeel van het gesloten systeem is dat het een eenvoudiger systeem is, doorgaans zonder watermeter. Nadeel is dat het regelmatig gecontroleerd moet worden. Een stromend systeem wordt continue getest en wanneer er problemen zijn worden die in de praktijk ook direct opgelost.  Nadeel is ook de signalering die ingewikkelder te realiseren is.

Verantwoordelijkheid brandveiligheid

De gebruiker/ eigenaar is altijd verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Bij de oplevering van de installatie aan de eigenaar en/of gebruiker zijn in de certificeringsregeling eisen gesteld aan de instructie over het gebruik van de installatie. Wij adviseren dat de eigenaar hier op toe ziet en dit vastlegt in het huurcontract of in de statuten van de Vereniging van Eigenaren. In de praktijk is het raadzaam een instructiekaart voor de gebruiker in de meterkast op te hangen.

Leden van de VWI-werkgroep helpen u graag verder. 

>>> download deze informatie 

Document acties

Vereniging

 

Contactgegevens
VEBON-NOVB
Zilverstraat 69, 2718 RP  Zoetermeer
Postbus 840, 2700 AV Zoetermeer

John van Lierop
Landenmanager sprinkler en watermist
06 31 041 692
« december 2017 »
december
MaDiWoDoVrZaZo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031